Het Meetjesland is een oude textielregio, met veel huisnijverheid en industriële nijverheid. De naam ‘Meetjesland’ is, volgens een van de vele verklaringen, afkomstig van de spinnende ‘meetjes’.
Binnen dit Leaderproject wil het Plattelandscentrum innovatie en netwerkvorming bij jonge en startende rurale ondernemers in het Meetjesland stimuleren.
Onder druk van diverse actuele transities, ziet het noorden van het Waasland zijn agrarische identiteit in het gedrang komen.
De Lieve Vervoert wil de uitgesproken plattelandsregio langs de Lieve, het oudste kanaal van Vlaanderen, op een unieke en eigen manier op de toeristische kaart zetten.
Het project "Tot proffijt van de ghemeensaemheijt" is een samenwerking van het Plattelandscentrum en Muntuit vzw.
Met het project 'De Wase Korte Keten vormgeven' wil het Plattelandscentrum, samen met Toerisme Waasland en cv Smaak van Waas inzetten op een grotere rendabiliteit en bekendmaking van de korte keten in het Waasland.
Meer bekendheid geven aan en initiatief ontwikkelen voor de korte keten in het Meetjesland, dat is wat de verschillende partners met dit project willen bereiken.
(Be)leefbaar Sint-Laureins is een geïntegreerd project dat de sociale cohesie wil bevorderen binnen de gemeente. Hiermee wil het project een antwoord geven op de sociale gevolgen van de coronamaatregelen.
Met dit project wil het Plattelandscentrum inspelen op de noden van de producenten van de coöperatie Vlapas en bij uitbreiding naar alle producenten uit de Vlaamse Ardennen.
In het project ‘De Verbinders’ ging het Plattelandscentrum aan de slag met de dorpsbewoners uit het Meetjesland.
Het project wil hoeve- en streekproducenten in de grensregio Waasland ondersteunen door het organiseren van een samenwerking.
Belevingsvolle dichtbij-vakanties zitten in de lift. Meer en meer gaat men op zoek naar authentieke plekjes in eigen land om even te verstillen, te connecteren met de natuur & het platteland.
De hoofddoelstelling van het project ligt bij het behouden en opwaarderen van het landelijk en cultuurhistorisch erfgoed, namelijk de authentieke windmolens die de provincie Oost-Vlaanderen nog rijk is.
Voor de publieksontsluiting van het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve werken Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Eeklo en het Plattelandscentrum Meetjesland samen.
Het project wil het kwaliteitsvol en professioneel (samen)werken van hoeve- en streekproducenten stimuleren.
Tot in de jaren ’60 was het Meetjesland een belangrijk fruitteeltgebied met veel hoogstamboomgaarden.
Het project Energiek Meetjesland informeert over, helpt en ondersteunt agrarische bedrijven bij rendabele investeringen in duurzame energie. Daarbij staan onderlinge samenwerking en rendabiliteit voor ondernemers centraal.
Het provinciaal streekcentrum Huysmanhoeve wil evolueren naar een uithangbord inzake milieubewustzijn en duurzaam beheer.
Het Plattelandscentrum is partner in een Interreg IVa-project genaamd Fish & Chips. Met dit project willen de betrokken regio’s hun troeven meer uitspelen en zich toeleggen op het gastronomische karakter van elke regio.
Ben je nieuwsgierig naar onze oudere projecten? Hier vind je een kort overzicht van acties uit een verder verleden.