Terug naar afgeronde projecten

De Verbinders

01.01.2018 t/m 30.06.2021 | Meetjesland

Binnen het project ‘De Verbinders’ ging het Plattelandscentrum aan de slag met de dorpsbewoners uit het Meetjesland. Met als doel de leefbaarheid in dorpen verhogen door in te zetten op samenredzaamheid. 

Hoewel het zeer aangenaam wonen is op het Meetjeslandse platteland, bestaan er heel wat uitdagingen door het afnemen of verdwijnen van basisvoorzieningen, ontmoetingsplekken, lokale dienstverlening en mobiliteit.  Dit alles zet de typische sociale verbinding in dorpen onder druk. Binnen het project de Verbinders lag de focus op het herstel van  het sociale weefsel in dorpen. Samen met dorpsbewoners bouwde het Plattelandscentrum aan een zorgzame en dynamische leefomgeving waar men bij elkaar terecht kan voor kleine vragen en ideeën. We richtten ons niet uitsluitend op kwetsbare groepen, maar bouwden een zorgzaam netwerk uit waar iedereen een steentje toe kan bijdragen. 

We streken met het project in vier dorpen neer: Bassevelde (Assende), Balgerhoeke (Eeklo), Sint-Margriete (Sint-Laureins) en Rieme (Evergem). We deden er heel wat ervaringen op die we bundelden in het draaiboek 'De Verbinders. Draaiboek voor meer verbondenheid in plattelandsdorpen'. De Verbinders uit de pilots komen zelf aan het woord en je krijgt heel wat tips en inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Want waar je mensen kan verbinden, daar win je sowieso. 

Leader Meetjesland 'Sociaal Makelaars verbinden'

Terug naar boven