Ronny Dhuyvetters - Vrijwilliger Huysmanhoeve


“Mijn grootmoeder kwam en ik bakte frieten

Altijd goedgeluimd. Dat is Ronny Dhuyvetters ten voeten uit. Bijna bij toeval vrijwilliger in de Huysmanhoeve geworden, omdat hij in de buurt woonde en hij wat aan het rondkijken was. “Het begon allemaal met het maken van een luchter”, lacht Ronny. En nu is hij één van die vele vrijwilligers waar Plattelandscentrum niet één huis maar een hele wijk kan opzetten.

Korte keten

“Mijn passie voor de keuken is er al altijd geweest. Ik was heel jong. Mijn grootmoeder kwam en ik bakte frietjes. Nochtans is koken niet iets wat bij ons speciaal in de familie zit. De muziek wel, die zit bij ons in de genen. Maar het koken zat er om één of andere reden bij al heel jong diep in. Ik heb daar geen verklaring voor, maar het was zeker niet erfelijk bepaald.” Op de Huysmanhoeve als vrijwilliger leerde Ronny de streekproducten kennen. “Via de moestuin maar ook via de werking van het Plattelandscentrum. En ondertussen is het een passie geworden. Zo kon ik Karin van Frituur Den Beir overtuigen om ook meer ‘korte keten’ te werken. Ze gaat nu ook met Frapa Geitenkazen uit Kaprijke aan de slag. En ook voor haar nieuwe lamstoofpotje ging ze op zoek naar ingrediënten in de buurt en kwam ondermeer terecht bij schapenkweker Marc Van Hecke uit Sint-Laureins of hoeveslagerij ’t Pauwenhof uit Eeklo. Zo kon ik haar stimuleren om zich als frituur meer te gaan onderscheiden op kwaliteit en op verse producten uit de regio. Ik merk dat daar vraag naar is en interesse voor bestaat.”

Karnemelk

Als we bij Ronny polsen naar typisch Meetjeslandse smaak, moet hij niet lang nadenken. “Koantjessesse!”, klinkt het in zijn sappig Eekloos accent. Hij heeft het over zijn persoonlijke specialiteit en zijn ogen blinken als hij over zijn passie mag spreken. “Aan de toog van café ’t Kabouterken in Eeklo hebben we legendarische discussies gehouden over het feit dat ‘koantjessesse’ (botersaus met azijn, spek en ui) met witloof of salade moet opgediend worden. Ze zaten er zelfs ruzie over te maken! Maar ik ken de oplossing: beiden zijn ok. Salade werd er bij opgediend in de zomermaanden en later op het seizoen, als het kouder werd, gingen ze de salade vervangen door witloof. Logisch toch?”

Groenten

Nog een typisch Meetjeslandse smaak is kwee, volgens Ronny. “We hebben op de Huysmanhoeve in onze boomgaard een fantastisch aanbod aan kweepeer en –appelbomen staan. Daar maken we kwee van, een heel aparte smaak. Verduiveld lekker en voor mij echt iets wat mij aan vroeger en aan een soort nostalgisch Meetjesland doet denken. Maar het is ook een heel eigentijdse smaak die je voor allerlei receptjes kunt gebruiken. Heerlijk product. Maar er zijn nog zo van die smaken die me meenemen naar vroeger en een beetje uit het blikveld verdwenen zijn: wannekes en kerrekollekes bijvoorbeeld, dé lekkernij van de Boekhoutse visser. Ook het gebruik van zurkel in de keuken is iets typisch van hier. Er zijn steeds minder mensen die zurkel gebruiken, maar wat is echt zo lekker.” In de moestuin van de Huysmanhoeve gaan de vrijwilligers ook op zoek naar oude rassen. “Het in ere houden van oude rassen is niet altijd dankbaar. Dat gebeurt met vallen en opstaan want vaak is er ook een reden waarom oude rassen ‘oud’ genoemd worden, sommige oude groenterassen zijn echt niet te vreten en aan andere rassen is er immens veel werk om ze klaar te maken, dat kan ook een reden zijn om ze niet meer te eten.”

Workshops

Ondertussen heeft Ronny na vele klusjes en zijn medewerking aan de moestuin, in het vrijwilligerswerk op de Huysmanhoeve zijn échte passie gevonden. “Ik geef nu vaak kookworkshops. Zowel voor kinderen als voor volwassenen. Dat vind ik heel erg fijn. Het stimuleert heel erg mijn creativiteit, ik leer heel veel bij en het werken met de kinderen maakt me jong. Dat is echt heel leuk.” Als bedreven hobbykok en excellente bakker fungeert Ronny nu ook als adviseur in het smaakteam. “Ik hoop echt dat we op termijn met dat smaakteam, professionals en gepassioneerde hobbykoks, voor het Meetjesland een verschil kunnen maken. Er is al heel veel gebeurd maar we kunnen nog heel veel moois realiseren, daar ben ik van overtuigd”, klinkt het hoopvol. En als er buitenlandse gasten op de Huysmanhoeve, zoals onlangs uit Schotland, dan legt Ronny de mensen graag in de watten. “Mee koantjessesse”, knipoogt hij.

Terug naar boven