Mauri Boute - CSA Moeieakker

“Ja, ik wil over smaak heel graag iets zeggen”

Ik fiets door Eeklo en in de buurt waar vroeger de kliniek AZ Alma stond, fiets ik via een landweggetje een reuzegrote moestuin op die geplakt ligt tegen de stadsrand. Op het veld een vijftiental deelnemers-vrijwilligers die samen pompoenen aan het oogsten zijn. Dit is De Moeiakker, het paradijsje gecreëerd door Mauri Boute en Simon Van Damme. “Sinds januari 2019 zijn we hier begonnen met een zelfoogstboerderij”, vertelt Mauri. “CSA of Community Supported Agriculture is een vorm van landbouw waarbij omwonenden en geïnteresseerden een jaarabonnement nemen om hun groenten te komen oogsten. Samen vormen ze een gemeenschap die mee kleur en vorm geven aan het landbouwbedrijf. Ik werk voltijds in het bedrijf en Simon halftijds. Momenteel zijn er 150 mensen geabonneerd.”

Stadslandbouw

Mauri legt uit dat ze architectuur studeerde en tijdens de studies interesse toonde voor stadslandbouw, wat ze integreerde in haar eindwerk. Verder volgde ze ook de landbouwopleiding van Landwijzer. “Ik zag meer een toekomst voor mezelf op het veld dan achter de computer”, legt ze uit. “Zo kan ik de handen uit de mouwen steken en actief met stadslandbouw bezig zijn. Toen de stad Eeklo projecten zocht om in de buurt van het natuurgebied Lange Moeiakker met de gebouwen en omliggende gronden iets te doen, hebben we niet lang getwijfeld en een dossier ingediend. Ons dossier werd als beste onthaald en zo kon het avontuur beginnen.”

Seizoensgroenten

“Momenteel bewerken wij de helft van de totale oppervlakte. Maar dat kan volgend jaar uitgebreid worden. De totale bewerkbare oppervlakte is 1,25 hectare. Dat er nu al 150 mensen ingeschreven zijn, dat hadden we niet durven dromen. Bovendien is het de bedoeling om naast het oogsten ook aan educatie te doen en workshops te organiseren. We hebben een Eeklose chef en een Watervlietse chef die geabonneerd zijn (Sten Van Der Blij van La Maryse en Tim Haers van Restaurant Sies) en we trachten de mensen zoveel mogelijk tips en informatie mee te geven. Er zijn diverse redenen waarom wij dit doen. Ten eerste bieden wij de mensen het jaar door superverse groenten aan, we zorgen voor diversiteit in het aanbod en brengen seizoensgroenten. Heel belangrijk vinden we ook de ontmoeting tussen de mensen die hier komen en het contact met de boer. We doen samen activiteiten en de babbel op het veld is ook echt een meerwaarde. Verder vinden veel mensen dit voor hun kinderen ook een heel mooie activiteit. De kinderen komen mee oogsten en leren waar groentjes echt vandaan komen, het contact met de natuur, omgaan met de klimaatproblematiek en ook het begrip kweken voor de prijs die de teler vraagt.”

Smaak en korte keten

Via Sten van La Maryse houden Mauri en Simon ook de vinger aan de pols bij het smaakteam van Plattelandscentrum Meetjesland. “Ja,  ik wil ook graag iets over smaak vertellen. Voor het grootste smaakverschil van onze groenten op het veld verwijs ik graag naar de tomaten en de wortelen”, legt Mauri uit. “Wat de tomaten betreft is het zo dat ze hier op De Moeiakker superrijp aan de struik geoogst worden. Dat is een moment dat de smaak van de tomaat optimaal is maar ook vrij fragiel in vervoer. Daarom is het vaak niet mogelijk om ze op deze manier in de winkels of grootwarenhuizen te krijgen. De tomaten van hier worden gegeten op exact het juiste moment. Dat is winst in smaak. We kiezen hier voor soorten die vooral geselecteerd zijn door de zaadveredelaar op smaak. En dat terwijl ‘winkelrassen’ eerder geselecteerd worden op gelijkmatig afrijpen, uniformiteit en transporteerbaarheid. Bij wortelen is het net zo. Er is een verschil van smaak tussen een wortel die recht uit de grond komt of in de winkel geraakt na een hele reis of een periode in de koelcel. Soms laat men in de winkel de aarde aan de wortel plakken om de volle smaak zolang mogelijk te bewaren. Hier komen ze dus recht uit de grond.” Ondertussen blijft De Moeiakker proberen om zoveel mogelijk samen te werken. “Zowel met de stad maar ook met het Regionaal Landschap die een streekeigen plan opstelt en vervolgens hagen en houtkanten rond het terrein aanlevert, die wij dan aanplanten en verzorgen. Er zijn in Vlaanderen nu een 50-tal CSA-bedrijven in ons netwerk (csa-netwerk.be). Wij zijn best trots wat wij als csa-bedrijf hebben bereikt op één seizoen. Dit overtreft onze verwachtingen en naar volgend jaar toe willen we bewijzen dat hier best anderhalf loon uit te halen is. Ik vind dit bijzonder boeiend. Dat het product hier rechtstreeks naar de consument gaat, zonder extra energie of transport.”  

Terug naar boven