Jürgen Rysselaere - Jürgen kookt


“Kwaliteit is er doorgaans, maar een streekproduct heeft een verhaal”

Als jongeman in 2008 werd Jürgen Rysselaere uitgeroepen tot beste Junior Kok in België, toen hij nog in de Mimosa in Eeklo werkte. Nu is hij als kok-ter-plaatse en als culinair pedagoog dé referentie in het Meetjesland en een graag geziene gast in de Huysmanhoeve. Van kinds af gebeten door het roeren in de pannen, zo vermeldt zijn website het. Het is dan ook met veel passie dat Jürgen in de cafetaria van de Huysmanhoeve zijn visie op tafel legt.

“In die tijd organiseerde het Plattelandscentrum 10 kooklessen door 10 chefs in de streek”, vertelt Jürgen. “Ondertussen zijn we aan het elfde seizoen en geef ik vier keer per jaar de kookles. Altijd een succes. In die periode werd me ook regelmatig gevraagd of ik eens bij de mensen thuis of voor een feest kon komen koken. En zo is de bal aan het rollen gegaan. Ik ben dan van job veranderd en zo is ‘Jürgen kookt’ ontstaan en ben ik in het streekproductenverhaal van Plattelandscentrum terecht gekomen. Ik heb gemerkt dat dit de mensen enorm aanspreekt en dat dit veel enthousiasme teweeg brengt.” Bij de wedstrijd ‘Junior Kok’ is Jürgen de waarde van het streekproduct beginnen zien.

Vergeten groenten

“Ik toonde toen vooral interesse in ‘vergeten groenten’ en werkte samen met de moestuin ‘vergeten groenten’ in Bassevelde. Het is onder andere door gebruik te maken van warmoes dat mijn gerecht enorm in de smaak is gevallen bij de jury. Dat heeft me doen inzien wat de kracht hiervan is. Het is niet zozeer de kwaliteit van het product, die echte voedingskwaliteit is er doorgaans want grote voedingsbedrijven hechten ook veel kwaliteit aan het verbeteren van hun kwaliteit en hun smaak. De standaarden liggen wat dat betreft hool hoog in de voedingsindustrie. Dat begint al in het landbouwbedrijf zelf. Wat een streekproduct echt interessant maakt is het verhaal. Kwaliteit is er doorgaans, maar een regionaal product heeft een verhaal en dat spreekt de mensen aan.”

Eigenheid

En precies daarom heeft Jürgen als kok de lijn doorgetrokken naar het streekproduct. “Ik leg niet de nadruk op het gegoochel met ganzenlever of kreeft. Pas op, je kunt dat bij mij ook krijgen maar ik ga even graag aan de slag met een eerlijk stukje vlees uit de buurt of met aardappelen, bijvoorbeeld. Prachtig product is dat. Zo ben ik mij voor recepties gaan specialiseren in het bereiden van eenvoudige maar heel smaakvolle hapjes.” In zijn zoektocht naar producten is de regionale eigenheid voor Jürgen dus wel degelijk een meerwaarde. “Ik let daar wel op. Ik zie trouwens ook de Frapa-kazen in de lokale Delhaize verschijnen. Dus je hoeft er niet alleen meer voor naar beurzen te gaan. Feit is, dat het meer leeft. Mensen gaan bewuster leven, de korte keten slaat aan en het wordt ook meer en meer aan de man gebracht, kijk maar naar de werking van de Huysmanhoeve en het Plattelandscentrum die hier heel actief mee bezig zijn. Ik doe wekelijks ook mijn ‘tour’. En dan kom ik op de Houtlandhoeve terecht of bij Slagerij Johan & Inge in Ertvelde. Of op de lokale markt.”

Droom

“Ik droom nog van een eigen streekproduct of streekgerecht”, vertelt Jürgen. “Die goesting blijft leven. Ik geloof daar wel in. Door de interesse zijn de overlevingskansen voor buurtwinkeltjes en kleinere initiatieven gestegen. Online iets aanbieden en een winkelpunt in een buurt hebben, spreekt zichzelf niet meer tegen.” Op de vraag of er zoiets bestaat als een typisch Meetjeslandse smaak blijft het lang stil. “Dat is een moeilijke”, zucht Jürgen. “Ik kan alleen maar zeggen dat goede Vlaamse boerenkost veel smaak in zich draagt en dat je daar op culinair vlak heel veel richtingen mee uit kunt. Maar als ik er dan toch één typische Meetjeslandse mag noemen: het Lotus speculooskoekje heeft de hele wereld veroverd. Ik woon tussen de twee Lotusgebouwen, ik vind dat we daar best fier mogen op zijn.” 

Terug naar boven