In het Woonhuis van de Huysmanhoeve toont een maquette je hoe het landschap in het Meetjesland door de eeuwen heen veranderd is. De maquette maakt onderdeel uit van 'Woeste Hoogten' dat je met wandel- en fietsroutes en een podcastreeks meer vertelt over het ontstaan van het Meetjesland.
De term 'Woeste Hoogten' verwijst naar het historische landschap dat ontstond door de voortdurende interactie tussen de onvruchtbare gronden van de streek en de menselijke zoektocht om deze te benutten. Eeuwenlang waren ontginningshoeves zoals de Drongengoedhoeve, Huysmanhoeve en Papinglohoeve het middelpunt van deze transformatie. Centraal in dit verhaal is een zeldzame, langgerekte heuvelrug die zich uitstrekt van Zomergem tot Oedelem. Een 'hoogte' dus. Het zijn Regionaal Landschap Meetjesland en Leievallei en Toerisme Meetjesland die de aanzet gaven om met 'Woeste Hoogten' bezoekers te leren hoe waardevol het landschap van het Meetjesland is.
Op de maquette in het Woonhuis zie je hoe het hele Meetjesland oorspronkelijk bedekt was door één groot oerbos. De veranderingen door de eeuwen heen zie je geprojecteerd op de maquette. Eerst zijn er klimaatveranderingen, maar gaandeweg heeft uiteraard de mens meer en meer invloed op de streek met de komst van nederzettingen, wegen en nieuwe waterwegen. Deze maquette werd ontwikkeld in samenwerking met onderzoekers van de Universiteit Gent.
Hieronder zie je een fotorealistische tekening van hoe de Huysmanhoeve er in de Middeleeuwen uitzag.
De maquette is maar een onderdeel van een groter project rond Woeste Hoogten. Het landschap beleef je natuurlijk ten volle door eropuit te trekken.
Vraag naar de gratis folder in het Infokantoor van Toerisme Meetjesland op de Huysmanhoeve tijdens de openingsuren. Onderweg voorziet de ErfgoedApp je van achtergrondinformatie, luisterpunten en handige ondersteuning om het landschap nog beter te begrijpen.
Ontdek in een vijfdelige podcastreeks hoe mensen herhaaldelijk probeerden de ‘woeste hoogten’ in cultuur te brengen, maar steeds ontdekten dat dit landschap niet zomaar te temmen is. Aan het woord zijn Professor Wim De Clercq (UGent), geboren en getogen in de streek, en podcastmaker Wim Chielens, die samen op ontdekking gaan langs de hoogtepunten van deze mysterieuze heuvelrug.
Beluister de podcast via Spotify