We zijn klaar voor jouw bezoek!

Nog een paar laatste loodjes en de nieuwe Huysmanhoeve is klaar. De resultaten van een jaar lang grote omgevingswerken is voorgesteld tijdens een druk bijgewoonde persconferentie, in het bijzijn van gedeputeerde voor Patrimonium Leentje Grillaert. 

Nadat de renovatie van de gebouwen van het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in 2022 was afgerond, bleek er een grote noodzaak om ook de omgeving aan te pakken: het binnenplein, de tuin, de paden en de parking. Daarmee startte provincie Oost-Vlaanderen in het voorjaar van 2023. De grootste werken zijn achter de rug. Gedeputeerde voor Patrimonium Leentje Grillaert: “Alles binnen de eerste omwalling is aangepakt. Alle verharding is eruit gehaald. De gerenoveerde gebouwen en de nieuwe gebouwen moesten ontsloten worden, zowel voor publiek als de veiligheidsdiensten. Er zijn nieuwe kasseipaden aangelegd, waarbij deels gewerkt is met gerecupereerde materialen. Het karrespoor brengt je van het gerestaureerde Poortgebouw uit de 13de eeuw naar de andere kant van de hoeve en verwijst naar de oude betonplaten die hier lagen en afkomstig waren van een vliegveld uit de buurt."

Meteen is ook het binnenplein in ere hersteld. Het binnenplein is beschermd als dorpsgezicht maar van de oorspronkelijke fruitbomen zijn er niet veel bewaard gebleven. Daarom zijn deze winter nieuwe bomen geplant: zowel fruitbomen als notelaars, allemaal oude streekeigen rassen. Dat verandert de aanblik al helemaal.” Ook het gras is al ingezaaid. Nog even en de binnentuin oogt weer groen.

Aan het Streekcafé, met uitzicht op het mooie binnenplein, ligt een nieuw terras in kasseien. Aangrenzend is een kleine speelzone aangelegd met houten speelelementen. “Daar ligt ook een wadi, een natuurlijk waterbekken. Dit deel was altijd de vochtigste plek van de hoeve. Door de aanleg van de wadi, waarmee we verwijzen naar een waterplas voor varkens, maken we van de nood een deugd om overtollig water in de winter te kunnen opvangen”, zegt Arnoud De Coen, landschapsarchitect van de provincie Oost-Vlaanderen.

Toeristisch seizoen van start

De uitbating van de Huysmanhoeve blijft in handen van Plattelandscentrum Meetjesland die er met een team van vaste medewerkers, buurtbewoners, vrijwilligers en verschillende bevriende organisaties dé toegangspoort van het Meetjesland van wil maken. 

Op 1 april opent het toeristische seizoen. Op het grote openingsfeest is het wachten tot 7 april met rondleidingen, live muziek, circusworkshop voor kinderen en demonstraties van de ateliers van de Huysmanhoeve. Meer info: https://www.plattelandscentrum.be/agenda/openingsfeest-nieuw-seizoen.

Het nieuwe seizoen brengt een mix aan grote publieksevents, kleinschalige workshops, muziek, film en lezingen. Het Streekcafé is van woensdag tot zondag (en feestdagen) open van 11 tot 18 uur, met soms een laatavondopening op vrijdag. Voorts kan je je uitleven tijdens een spelletje boerengolf of op de bolbaan. Nieuw dit jaar is de Spelenhal. Die is ingericht in de voormalige paardenstal waar je een hele collectie oude volksspelen kan uitproberen. 

Benieuwd wat er dit jaar allemaal te doen is? Check hier onze agenda.

Ook de restauratie van het Poortgebouw is klaar. Meer weten over de werken aan het historische 13de-eeuwse gebouw? Lees hier alle details over de restauratie.

Terug naar boven