Trouwe bezoeker Antoine krijgt eigen beeld

De oudste en trouwste bezoeker van de Huysmanhoeve is ongetwijfeld Antoine Huysman (82). Dat is ook de kunstenaars van Kruy3 uit Sint-Laureins niet ontgaan. Ze vroegen of hij model wou zitten. Op die manier wordt hij vereeuwigd.

Wie is Antoine?

Antoine Huysman behoort tot de laatste generatie landbouwers die nog op de Huysmanhoeve gewoond hebben. Toen de provincie de hoeve kocht en voor dagelijks beheer in handen gaf van het Plattelandscentrum Meetjesland, bleef Antoine kind aan huis. Bijna dagelijks komt hij langs voor een tas koffie en een babbeltje. Ook zijn boezemvriend, flandrien Roger De Vlaeminck, komt wekelijks op de hoeve langs omdat hij weet dat hij Antoine hier zeker zal vinden.

Twee weken lang loopt deze zomer op de hoeve een tentoonstelling van kunstenaarscollectief Kruy3 uit Sint-Laureins. Een indrukwekkende collectie kunst is er te zien. Los daarvan wilden de kunstenaars iets actiefs doen. De link met Antoine werd snel gelegd. "Ik weet niet wat ze precies van plan zijn, maar blijkbaar moet ik gewoon een tijdje stilzitten", was zijn eerste reactie. Hij zegt vereerd te zijn met het voorstel.

Tijdens een eerste modelsessie kwamen zeven kunstenaars van Kruy3 Antoine afbeelden voor de eeuwigheid. De meesten kozen ervoor Antoines hoofd te boetseren in klei, maar er waren ook twee tekenaars bij die zich waagden aan een portrettekening. "Niet eenvoudig, want alle verhoudingen moeten kloppen", zegt Lucas De Clerck van Kruy3.

Lastig om te zwijgen

Voor Antoine is het trouwens niet evident om urenlang stil te zitten als model. Vrienden plagen hem er ook mee. Zeker omdat Antoine een grote babbelaar is. "Jij kan geen vijf minuten zwijgen." Maar Antoine neemt zijn taak ernstig. Hij heeft zelfs een truc om lang stil te kunnen blijven zitten. "Ik focus mijn blik op dat rood stopcontact in de hoek van de kamer."

Wil je meer weten over de tentoonstelling van Kruy3 op de Huysmanhoeve, klik dan even naar dit agendapunt.

Terug naar boven