Heel wat mensen weten niet wat te doen met de kweeperen in de tuin. Die worden in het najaar geoogst maar kunnen onbewerkt niet gegeten worden. De meeste mensen maken er confituur of gelei van, terwijl je er zoveel meer mee kunt doen. Zoals bijvoorbeeld deze heerlijke snoepjes maken. Er kruipt wel wat werk in, maar het resultaat is o zo lekker.
Nodig: Minstens 3 kilo kweeperen en 2 kilo suiker.
Werkwijze:
- Droog de kweeperen en wrijf er de vuile plekken af.
- Snij de peren in vieren, verwijder het klokhuis. Schillen doe je niet.
- Zet de peren onder water in een grote kookpot en kook ze gedurende 45 minuten tot ze zacht zijn.
- Giet de gekookte peren in een vergiet, het sap giet je weg.
- Draai de peren door een passe-vite (roerzeef). Je bekomt een dikke pulp.
- Weeg nu zorgvuldig. Per kilo kweepeerpulp heb je 750 gram suiker nodig.
- Doe de pulp en de suiker samen en laat zachtjes doorkoken tot een dikke massa (regelmatig roeren tegen aanbranden)
- Trek met een lepel een streep in de massa, als deze zichtbaar blijft, is het mengsel klaar.
- Neem een schaal of bakblik. Bekleed deze met boterpapier en smeer de pulp uit met een dikte van 1,5 centimeter.
- Laat het mengsel drie dagen rusten en uitdrogen op kamertemperatuur.
- Snij in blokjes van minstens 2 op 2 centimeter.
- Wentel de blokjes in kokos of gesmolten chocolade.
Smakelijk!