Opnieuw hebben archeologen een belangrijke ontdekking gedaan aan het Poortgebouw van het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo. Dat Poortgebouw wordt momenteel grondig gerestaureerd. De werken daarvan zijn in mei begonnen. Archeologen van RAAP proberen daarbij zoveel als mogelijk onderzoek te verrichten naar de eerste periode en de verschillende bouwperiodes van het gebouw. Het Poortgebouw vindt zijn oorsprong in de 13de eeuw en is het oudste gebouw van Eeklo.
Een maand geleden al legden ze de oorspronkelijke fundering bloot, waaruit de archeologen concluderen dat de voorganger van het huidige Poortgebouw ooit bestond uit een gebouw van een veel kleinere omvang. Nu hebben ze ook in kaart gebracht hoe de directe omgeving van dat Poortgebouw eruitzag. En dan vooral de verbinding met de gracht. In tegenstelling tot wat altijd werd gedacht, kwam de oudste fase van de omgrachting rond de Huysmanhoeve niet helemaal tot tegen Poortgebouw.
Archeoloog Branco Lannoy: “We hebben reeds vrij ondiep ‘moederbodem’ aangetroffen tegen de oorspronkelijke westelijke gevel. Dat is grond die nooit vergraven is geweest. Wat betekent dat de gracht nooit echt aansloot tot tegen de muren. Ook werd in een latere fase een kelder aan de oostgevel aangebouwd. Had de gracht tot tegen de oudste fase van het Poortgebouw gelopen, was dat quasi onmogelijk geweest. Bovendien zit de recent blootgelegde oudste fundering van het Poortgebouw vrij ondiep, minder diep dan de uitgraving van de gracht. Mocht de gracht tot aan het Poortgebouw gekomen zijn, dan was de grond onder die fundering al lang weggespoeld. In de loop der jaren is de gracht wel dichterbij gekomen. Vermoedelijk door bijvoorbeeld inkalving en dieren die de oevers vertrappelden. Want de aanzet van de gracht is zeer ondiep.”
Betekende dat dat mensen tussen het Poortgebouw en de gracht het domein zomaar konden betreden? “Neen, wellicht stond daar een omheining of een struikgewas, en voor latere fasen is bewijs van het bestaan van een stenen muurtje aansluitend aan het poortgebouw.”
Hieronder zie je een foto van vorig jaar. De gracht met het Poortgebouw en het woonhuis op de achtergrond.
In de uitgegraven grond tussen het Poortgebouw en het begin van de gracht zijn opnieuw voorwerpen gevonden. Onder meer: een stuk van een Britse rumkruik uit de Tweede Wereldoorlog, een stuk van een lederen pet en verschillende schoenzolen. Opvallend: in de buurt van het woonhuis zijn meer voorwerpen gevonden dan in de gracht aan de andere kant van het Poortgebouw. Wat nog meer het idee onderschrijft dat de spullen er vanuit het woonhuis gedumpt werden als afval.
De vaststelling van de archeologen heeft mogelijks gevolgen voor de verdere restauratie van het Poortgebouw en de reconstructie van de onmiddellijke omgeving. Het oorspronkelijke idee was om de gracht verder uit te graven tot aan het Poortgebouw. Dit blijkt nu niet zomaar mogelijk. De plannen worden herbekeken.
De restauratie van het Poortgebouw gaat intussen verder. Er wordt onder meer gewerkt aan de stabiliteit van het gebouw en een deel van het metselwerk wordt vernieuwd.
Meer weten over de eerdere archeologische ontdekkingen? Lees hier het artikel van juni 2023