Eerste blik op de vernieuwde gebouwen Huysmanhoeve

Voor het eerst konden we het vernieuwde Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo voorstellen. De volledige renovatie is nog niet klaar, wel de grootste werken. Gedeputeerde Leentje Grillaert, bevoegd voor Toerisme, is blij met het resultaat. "De Huysmanhoeve noem ik mijn favoriete plaats in Oost-Vlaanderen. Dit is mijn zen-locatie. Je hebt hier alles bij elkaar: toerisme, erfgoed, cultuur ... Twee jaar geleden zijn grondige vernieuwingswerken begonnen. Voorlopig hebben die al 3,5 miljoen euro gekost. Ik ben fier op het resulaat."

De voorstelling aan de pers gebeurde in aanwezigheid van de gedeputeerde, het schepencollege van Eeklo en de Raad van Bestuur van Plattelandscentrum Meetjesland.

Nieuwe cafetaria op komst

De grote schuur uit de 19de eeuw kreeg een grote transformatie. De houten balkstructuren bleven bewaard, maar waar nodig werden nieuwe balken gestoken. Het interieur is moderner geworden en de ruimte is heringedeeld. De bedoeling is dat de cafetaria van de Huysmanhoeve, die nu wat verderop in een kleiner gebouw zit, naar hier verhuist. Die verhuizing is gepland voor volgend jaar. De volledige inrichting van de cafetaria moet nog opgestart worden. Ook komt er een winkeltje met producten uit de pluktuin, die nog in volle aanleg is.

Leskeuken

Ook de oude koeienstal zit in het nieuw. Daarin is op de eerste verdieping een leskeuken geïnstalleerd met een volledig uitgerust kookeiland voor kookcursussen of smaaklabo’s. Daarbij is aan mensen met een beperking gedacht. De kookeilanden zijn verstelbaar in hoogte en er is een lift naar de eerste verdieping. Voorts komen er in de oude koeienstal bureaus, werkruimtes voor de ateliers van de vrijwilligers en kan de VVV een deel van zijn permante collectie tentoonstellen. Ook die plannen moeten verder uitgewerkt worden. De ruimtes zullen pas volgend jaar effectief in gebruik worden genomen. Bovendien moet ook de omgeving van de gerenoveerde gebouwen nog heraangelegd worden, met beplanting en nieuwe paden.

Zowel de grote schuur als de koeienstal worden op duurzame manier verwarmd. Er is een nieuwe biomassacentrale gezet, waarin houtschilders opgestookt worden die afkomstig zijn van omgevingsbeheer door landbouwers uit de buurt.

Renovatie poortgebouw

“Volgend jaar willen we ook het poortgebouw uit de 13de eeuw renoveren. Met de bedoeling dat de hele site klaar is tegen 2024. Het zal een prachtige locatie worden waarmee we zeker nog jaren verder kunnen”, aldus gedeputeerde Leentje Grillaert.

Tentoonstelling Zonderland

Meteen met het opengooien van de deuren van de vernieuwde schuur is er een bijzondere tentoonstelling in ondergebracht. Zonderland is een audiovisueel collectief van beeldend kunstenaar Lander Cardon uit Dendermonde en muzikant Ward Dhoore uit Aalst. De een maakt schilderijen, de ander componeert er passende muziek bij. Hun eerste collectie ‘Oeverloos’ stellen ze voor van 23 april tot 14 mei, telkens te bezichtigen van woensdag tot en met zondag. Breng zeker je oortjes mee op de soundtracks te beluisteren bij de acht schilderijen.

Bovendien houden de kunstenaar telkens op zaterdag residentie in de Huysmanhoeve om nieuw werk te creëren onder het oog van de bezoekers. Breng zeker je oortjes mee om de soundtracks te beluisteren bij de acht schilderijen.

Meer over de kunstenaars lees je op hun website 

Terug naar boven