Bezoek uit Schotland en Roemenië: "Toeristische diensten leren van elkaar"

Een twintigtal Roemenen en Schotten zijn drie dagen op bezoek in het Meetjesland. Ze krijgen onder meer een rondleiding op de Huysmanhoeve en enkele projecten in Assenede en Sint-Laureins. Dit kadert in het Europees project 'Flourishing Destinations" waarbij de drie regio's elkaar inspireren op vlak van toerisme. Bovendien moet het project ook de lokale economie stimuleren. Laten bloeien, zeg maar. Vandaar ook de naam van het project. Toerisme kan een meerwaarde zijn voor de eigen gemeenschap, de eigen buurt, door er buurtbewoners en lokale ondernemers bij te betrekken.

Het project startte 3,5 jaar geleden op en leidde tot een bijzondere samenwerking tussen het Meetjesland, de Roemeense regio Bazinul Dornelor en het Schotse Angus. Er volgden groepsbezoeken aan elke regio. Nu het project op zijn einde loopt, is er een slotbijeenkomst in het Meetjesland. 

Wijze lessen

In het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve in Eeklo vertelden de aanwezigen wat de samenwerking hen geleerd heeft. In het Meetjesland bijvoorbeeld zijn plannen uitgewerkt voor nieuwe stilteplekken in Assenede. Dankzij 'Boer zoekt Bank' worden al bij zes boerderijen banken geïnstalleerd waarbij toeristen een praatje kunnen slaan met de landbouwer. Op de Huysmanhoeve is nagedacht over hoe we de buurtbewoners nog beter kunnen betrekken bij de werking van de hoeve en is een pluktuin in de maak. 

Bart Van Damme van Toerisme Meetjesland: "We hebben vooral gemerkt dat de drie regio's een gelijkaardige aanpak hebben van toerisme. Zo zijn we allemaal bezig met het ontwikkelen van toeristische infopunten aan horecazaken en merken we dat vorming nodig is van het personeel in die horecazaken. Of beseffen we hoe belangrijk het is dat we toerisme kleinschalig genoeg houden. We willen geen overrompeling aan de kreken bijvoorbeeld."

Gedeputeerde van Toerisme Leentje Grillaert kwam de aanwezigen toespreken.

Leren van elkaar

"We moeten vooral gaan voor een Friendly Destination, zegt Vasile Cozan, burgemeester van de Roemeense gemeente Panaci. "Je ziet waartoe vijandschap tussen twee landen kan leiden. De vriendschap tussen onze drie regio's kan ons allemaal helpen. Samen kunnen we een mooiere wereld maken."

Laura Albu, projectcoördinator voor Bazinul Dornelor onderstreept dat 'Flourishing Destinations' vooral heeft geleid tot meer samenwerkingen: "We stimuleren onafhankelijke organisaties tot inspirerende initiatieven, om los van nationale partners te kunnen opereren."

"We leren mensen opnieuw kijken naar wat de troeven van hun eigen regio zijn en om die passie over te brengen op de toeristen. Dat is niet alleen voor het toerisme belangrijk, maar ook voor de eigen community", vult Alison Elliot, voorzitter van Angus Tourism Cooperative aan.

Terug naar boven