Beluister de podcasts over de werking van de Huysmanhoeve

Waarom doen we wat we doen? En hoe doen we het? In een driedelige podcastserie kom je meer te weten over de gemeenschapswerking van het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve. Op onze site zetten we groot in op een innovatieve werkvorm voor gemeenschapswerking en dan in het bijzonder rond voedselvoorziening. Denken we maar aan de moestuin, de hoogstamboomgaard en de pluktuin die wordt gerealiseerd.

"Tot proffijt van de ghemeensaemheijt" is een samenwerking van het Plattelandscentrum en Muntuit vzw. We krijgen hiervoor steun van de Europese Gemeenschap voor ontwikkeling op het platteland.

In drie podcastafleveringen vertellen we je waarom de Huysmanhoeve kiest voor die gemeenschapswerking – socialcommons om het correct te verwoorden – hoe we dat concreet uitwerken en waar we in de toekomst naartoe willen.

Aflevering 1: Hoe het is ontstaan

Coördinator Luc Feusels van het Plattelandscentrum Meetjesland en Gery Huysman, de laatste landbouwer van de hoeve, gidsen je door de beginjaren van de hoeve nadat de site in handen kwam van de provincie Oost-Vlaanderen en het Plattelandscentrum Meetjesland.

Beluister hier aflevering 1 

Aflevering 2: Een hecht team

Martine en Marleen, twee vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de cafetaria, vertellen over hun ervaringen. Ester Van den broeck van Plattelandscentrum Meetjesland schetst nog meer opportuniteiten van het grote team achter de Huysmanhoeve.

Beluister hier aflevering 2

Aflevering 3: Samenwerken

Op de Huysmanhoeve werken we samen met enkele organisaties van buiten de hoeve. Robert Accoe, die zich op de Kruiskenshoeve in Sint-Laureins inzet voor kwetsbare jongeren, vindt in de Huysmanhoeve een partner om die jongeren kansen te geven. Kobe Moens van Plattelandscentrum Meetjesland zet de voordelen van dit soort samenwerkingen op een rij.

Beluister hier aflevering 3

Terug naar boven