Rond de hele site van het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve lag ooit een tweede gracht. Wellicht lag die er nog voor er van de hoeve sprake was. Archeologen hebben sporen gevonden die er vermoedelijk op wijzen dat de gracht er in de 11de of 12 eeuw moet gelegen hebben. Terwijl de oudste gebouwen op de hoeve dateren van de 13de eeuw.
Dat die gracht er ooit moet gelegen hebben, werd afgeleid uit luchtfoto's. Daarop waren andersgekleurde lijnen op de landbouwgrond te zien. De dienst Patrimonium Oost-Vlaanderen gaf archeologen de opdracht om boringen te verrichten op de site om op zoek te gaan naar de gracht.
De archeologen vonden bij de boringen op 1,5 meter tot 2 meter diepte sporen van een gedempte gracht. Dat kunnen ze afleiden uit de kleur van de grond. In de aarde waarmee de gracht is gevuld, zijn voorlopig al enkele keramische scherven en een stuk leer gevonden, dat afkomstig kan zijn van een middeleeuwse schoen. Omdat er ook sporen van planten en zaden te vinden zijn, is het mogelijk dat in de toekomst een uitgebreid grondstaal onderzocht wordt.
Weten welke zaden en plantenresten er in de grond zitten, helpt om te reconstrueren welke planten, struiken en bomen er in de 11de eeuw rond Eeklo groeiden. Uit die periode bestaat weinig documentatie over Eeklo, laat staat over de vegetatie. Omdat Eeklo nauwelijks op schilderijen uit die tijd afgebeeld wordt, weten we bijvoorbeeld niet of hier toen veel bossen stonden. We weten dat de graven van Vlaanderen regelmatig in deze streek kwamen jagen omdat hier veel bos aanwezig was, maar wanneer die bossen exact zijn verdwenen, is niet geweten.
Waarom die gracht ooit gegraven is, is voorlopig nog een vraagteken. Het vermoeden bestaat dat op de weide binnen de gracht schapen werden gehouden. Wol was in die tijd vermoedelijk een belangrijke bron van inkomsten voor de streek. Een gracht rond een schapenweide had twee functies: roofdieren weghouden en schapen makkelijk bijeen kunnen drijven voor het scheren.
Het is de bedoeling om op termijn een gedeelte van die tweede gracht rond de Huysmanhoeve opnieuw uit te graven en te vullen met water, zoals de huidige slotgracht rond de hoeve.
De Huysmanhoeve werkt trouwens mee aan de Archeologiedagen. Op 21 mei is er een archeologische activiteit voor gezinnen met jonge kinderen.
Meer info over de Archeologiedagen in Vlaanderen op 20, 21 en 22 mei