September 2024 is dé maand waarin we 80 jaar bevrijding herdenken. 80 jaar geleden werd het grootste deel van het Meetjesland bevrijd van de Duitse overheersers tijdens Wereldoorlog II. Op de Huysmanhoeve is die bevrijding gelinkt aan de geboorte van Géry Huysman en zijn connectie met een Canadese soldaat. Luister nu naar een mini-podcast over dit bijzondere verhaal. (klik op de groene balk).
De geboortedatum van Géry Huysman is een bijzondere. Eentje met twee verschillende datums zelfs. "Ik werd geboren op 18 september 1944 maar op mijn identiteitskaart staat 20 september. Die dag zijn ze mijn geboorte pas gaan aangeven op het stadhuis van Eeklo. Mijn vader had gezegd dat hij me zou noemen naar de eerste soldaat van de bevrijders die door het Poortgebouw van de Huysmanhoeve zou komen. Die soldaat was Kerry Zeal. Helaas vonden ze op het stadhuis Kerry een te protestantse naam. Dat mocht niet. Het werd afgeleid naar Géry."
Kerry Zeal zou met zijn regiment nog een tijdje op de Huysmanhoeve verblijven. Wat daar exact gebeurde, weet Géry niet. "Ze zouden hier een tijdje hun uitvalsbasis van hebben gemaakt. Niet heel het Meetjesland was bevrijd. Er werd nog flink gevochten in delen van Sint-Laureins aan het Leopoldskanaal. Wat mijn oudere broer later vertelde, is dat ze op de hoeve nogal hun ogen opentrokken omdat die soldaten met open jeeps reden. De Canadezen hadden bovendien een mascotte: een jong, getraind varken. Dat sprong op commando in en uit de auto."
Omdat er in de grensstreek nog zware gevechten bezig waren, vluchtten veel mensen uit Sint-Laureins weg. Een grote groep jonge mensen vonden hun toevlucht op de Huysmanhoeve. Deze vluchtelingen hielpen tijdens hun verblijf mee op het veld, tot ook het laatste stukje Vlaanderen bevrijd was van de Duitsers.
Soldaat Kerry Zeal was vereerd dat de nieuwe spruit van de familie Huysman naar hem werd vernoemd. Het jaar erna stuurde hij een kerstkaart met daarin een Canadese dollar naar Eeklo, voor kleine Géry. Opmerkelijk: op de envelop stond geen adres, alleen dit: “Aan Bernard Yseman, farm 2 kilometers North of Eeclo” en toch kwam de kerstkaart toe.
In 1971 deed Kerry Zeal zijn bevrijdingstocht nog eens over en bracht Gery en diens vrouw Francine een bezoek. "Hij sprak nog altijd wat Nederlands. Hij was zes maanden lang verzorgd geweest in Arnhem toen hij als soldaat gewond was geraakt. Het Nederlands dat hij toen leerde, was nog wat blijven hangen. 'Mooie meisjes', kende hij nog. Ook al was hij als jonge soldaat al getrouwd. Dat was in die tijd zo, voor ze naar het front vertrokken, trouwden veel soldaten nog snel. Mocht hen iets overkomen, dan kon hun liefje tenminste een weduwenvergoeding krijgen."
De contacten zijn in de loop der jaren verwaterd. Géry Huysman heeft geen idee of zijn naamgever Kerry nog leeft. De man zou dan nu wel al hoogbejaard moeten zijn.
Oproep:
Heb je zelf verhalen over de bevrijding van 80 jaar geleden in het Meetjesland? Comeet, het Cultuuroverleg Meetjesland is op zoek naar meer verhalen en foto's. Je leest er meer over in deze open oproep.
Heb je meer info over de Canadees Kerry Zeal, dan vernemen we dat graag via huysmanhoeve@plattelandscentrum.be of 09/327.04.47