Hoe krijgen we het aanbod uit de korte keten in het Waasland makkelijker bij de consument? Met die vraag zijn we aan de slag gegaan in het Leader-project 'Meer eten uit de korte keten'. De focus ligt hierbij op de afzetmarkt van lokale hoeve-en streekproducten via B2B-kanalen. Via horeca, bedrijven, buurtsupermarkten en reteailers willen we dat producten uit eigen buurt meer aan bod komen. Die matchmatching tussen producenten en landbouwers enerzijds, en de B2B-kanalen anderzijds, zorgt ervoor dat het verhaal van de korte keten bekend geraakt en dat er meer afzetmogelijkheden zijn. Doordat productie én afzet in dezelfde regio blijven, worden er minder voedselkilometers gemaakt, wat het milieu ten goede komt.
Bij aanvang van het project is tijdelijk een commercieel medewerker aangesteld die langs gaat bij alle mogelijke partners, zowel aan de kant van vraag als aanbod. In tweede instantie werd een goed marketing- en communicatieplan uitgewerkt om de vraag naar hoeve- en streekproducten te stimuleren.
Half maart 2025 werd een nieuwe campagne gelanceerd. 'Het ligt voor het rapen in 't Waasland' is een knippoog naar het rijke verleden in het Waasland met de raap als symbool. De campagne richt zich op producenten die hun hoeve- en streekproducten B2B willen verkopen.
Op de website hetligtvoorhetrapenintwaasland.be kan je niet alleen de deelnemende producenten en hun verhaal vinden, je kan er ook meteen doorklikken naar hun webshop. Een unieke assortiment voor bedrijven waar de mogelijkheden van geschenkmanden tot gepersonaliseerde pralines en bieren gaan. Een niet te missen kans!
Verder vind je op de website: tips voor B2B-samenwerkingen, linken naar interessante brochures, de historiek van het project én de data vinden van de evenementen waarop deze campagne en bijhorende producten gepromoot zullen worden.
Partners
In het Leader-project 'Meer eten uit de korte keten' werkt Plattelandscentrum Meetjesland samen met partners EROV en Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij Oost-Vlaanderen.