© Pixabay

De filosofie achter de pluktuin

Eind 2021 is het Plattelandscentrum Meetjesland begonnen met de aanleg van het plukveld van de Huysmanhoeve. Dit gebeurde in het kader van het plattelandsproject 'Tot proffijt van de ghemeensaemheijt

Voor de aanleg en het onderhoud van het veld steunen we op mensen en organisaties die gepassioneerd zijn door alles wat met de bodem, teelt, oogst en verwerken van die oogst te maken heeft. Doorheen de jaren hoopt het Plattelandscentrum Meetjesland een grote community te vormen rond het plukveld, zodat elk jaar nieuwe eenjarigen, zoals groenten en bloemen, geteeld en onderhouden kunnen worden.

In de nabije toekomst oogst je hier zelf je groenten, kleinfruit, kruiden en bloemen; je hebt er geen abonnement voor nodig. 

Divers en biologisch

Bij de opmaak van het teeltplan is gekozen voor een aantal minder bekende of vanzelfsprekende soorten, zo maak je kennis met nieuwe smaken, geuren en gerechten. Er is bewust gekozen voor gewassen die ook te verwerken en conserveren zijn zodat er geen oogst verloren gaat. Daarbij werd er rekening gehouden met de oogstperiode waardoor je op verschillende momenten in het jaar kan komen oogsten op de Huysmanhoeve. Het plantgoed van het plukveld is indien mogelijk biologisch. Het plukveld, en bij uitbreiding de volledige site, wordt zonder bestrijdingsmiddelen onderhouden.

Ook meehelpen?

Heb jij of je organisatie zelf zin om mee te werken aan het plukveld van de Huysmanhoeve? Of wil je meer informatie over de werking? Neem contact op via huysmanhoeve@plattelandscentrum.be.

Terug naar boven