Schemervrijdag: lezing Gentse Gronden

Vrijdag 07 juni 2024

Wist je dat de Huysmanhoeve lange tijd in het bezit was van het OCMW van Gent? Komt luisteren naar deze lezing over een bijzonder stuk geschiedenis over eigendommen van Gent ver buiten de stadsgrenzen. Wie zin heeft in een tapasplank, kan die vooraf bestellen. (zie praktische info) De lezing start om 20u.

Boeiende geschiedenis

Vandaag bezit Gent 1800 hectare landbouwgronden, voornamelijk buiten de stadsgrenzen. Ooit was dat 5000 hectare. De stad op het platteland: wat is het verhaal achter die gronden? Waar ligt hun toekomst? Naar aanleiding van de expo ‘Gentse Gronden’ in het STAM vertellen Esther Beeckaert en Hans Vandermaelen deze 800 jaar oude geschiedenis over grondbezit, armen- en ziekenzorg en de relatie stad-platteland.

Wisselwerking tussen stad en boerenfamilies

Het verhaal van de Gentse landbouwgronden start in de dertiende eeuw, wanneer Gentse liefdadigheidsorganisaties eigenaar worden van gronden buiten de stadsmuren. Ze hebben de gronden eeuwenlang broodnodig om financieel stabiel te blijven en om voedsel voor arme en zieke mensen in de stad te voorzien. Zo ontstaan er hechte relaties met tal van boerenfamilies verspreid over heel de provincie Oost-Vlaanderen tot in Zeeuws-Vlaanderen. De huidige Huysmanhoeve in Eeklo dient als voorbeeld voor deze intrigerende geschiedenis.

Wereld in verandering

In de twintigste eeuw volgen drastische veranderingen. De stad breidt uit met de haven en autosnelwegen, het nieuwe OCMW vormt voedselhulp om tot het leefloonsysteem en ook de landbouwsector verandert grondig. We onthullen en verklaren hoe de Gentse landbouwgronden deels verkocht worden en in de vergetelheid raken.

Deze onbekende, maar intrigerende geschiedenis helpt ons om het actuele debat over de Gentse gronden beter te begrijpen. Kunnen de verhalen van het verleden ons in de toekomst opnieuw inspireren om de relatie stad-platteland heruit te vinden?

Datum: Vrijdag 07 juni 2024 Locatie: Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve Locatie adres:

Bus 1, 9900 Eeklo (Zijstraat Peperstraat) 

Prijs: gratis, tapasplank betalend.
Praktische informatie:

De lezing is gratis, maar om zeker te zijn van je plaatsje, vragen we om te reserveren via deze link.

Bestel je tapasplank met streekproducten van Jürgen Kookt voor 31 mei via dit bestelformulier.

11 euro per persoon. Ook veggie is mogelijk. Voor vegan, lactose- of glutenvrij is er een opleg van 2,5 euro. 

Afhalen doe je de avond zelf vanaf 19u.

Terug naar boven