In deze lessenreeks leer je meer dan enkel koken. We leggen de nadruk op technieken die in de keuken van pas komen, zoals pekelen, drogen, kaasmaken, fermenteren en inmaken en het maken van zuurdesembrood. Een erfgoedkundig sausje is nooit ver weg, want deze technieken gaan al eeuwen mee.
De lesgever is Ronny Dhuyvetters uit Eeklo, vrijwilliger op de Huysmanhoeve en kok van opleiding.
In het najaar van 2024 starten twee reeksen kooklessen op de Huysmanhoeve. Het is voor het eerst sinds de nieuwe leskeuken in de voormalige Koestal werd ingericht, dat kooklessen worden georganiseerd. Je kooklessen volg je dus op een prachtig domein en een erfgoedsite. De leskeuken is volledig ingericht om te voldoen aan een moderne omgeving voor kooklessen.
Desembrood op tafel: de eeuwenoude kunst van brood bakken
Stap terug in de tijd en ontdek het geheim van authentiek desembrood, dat al duizenden jaren een onmisbaar onderdeel van onze voeding is. Met slechts drie pure ingrediënten , tarwe- of roggebloem, water en zout bakken we brood zoals de oude Egyptenaren dat al deden. Gezonder en lekkerder kan niet! In deze boeiende workshop leer je een heerlijk en voedzaam tarwebrood en een traditioneel stevig roggebrood maken. Ontdek het mysterie van de desemstarter, leer de kneepjes van het voordeeg, en ervaar het geduld en de voldoening van het rijzen en behandelen van het deeg. Breng de rijke traditie van desembrood op je ontbijttafel.
Kaas tussen de boterham: ontdek de magie van zelfgemaakte kaas
Melk is een van de meest veelzijdige ingrediënten, maar velen zijn vergeten wat we er allemaal mee kunnen doen. Het zelf maken van kaas lijkt een verloren kunst, iets wat we tegenwoordig alleen nog uit de winkel halen. Tijd om daar verandering in te brengen! In deze interactieve workshop leer je hoe je de verse melk van de koe omtovert in heerlijke kazen. We beginnen met een smaakvol grillkaasje, verrijken verse kaas met kruiden uit de tuin en wagen ons aan het maken van een jonge kaas, perfect voor tussen de boterham. Ontdek de voldoening en het plezier van het kaasmaken. Proef het verschil en word een meester in deze ambachtelijke techniek die de tand des tijds heeft doorstaan!
Zouten en opleggen: breng de kunst van het bewaren naar jouw feesttafel
Wil je een unieke en smakelijke twist geven aan je feesttafel? Ontdek de oude en verfijnde technieken van zouten, pekelen, opleggen en fermenteren in onze boeiende workshop. Deze methoden, die ooit werden gebruikt om de slacht en de overvloedige oogst van het voorbije seizoen te bewaren voor de koude winterdagen, zijn nu de sleutel tot onvergetelijke feestelijke gerechten. Leer hoe je een sappig stukje vlees kunt zouten om je gasten tijdens de feestdagen te verrassen. Transformeer verse groenten uit eigen tuin tot heerlijke tapas waar iedereen zijn vingers bij aflikt. Met deze tijdloze technieken creëer je smaakvolle en ambachtelijke hapjes die elke tafel zullen sieren. Verras je gasten met authentieke smaken en ambachtelijke lekkernijen die hun feestdag onvergetelijk zullen maken!
Bus 1, 9900 Eeklo (Bus is de naam van de straat en is een zijstraat van de Peperstraat)
Prijs: 150 euro voor de 6 kooklessen samen (geen maaltijd tijdens de lessen)Maximaal 12 deelnemers. Je schrijft in voor alles zes lessen samen. Het is niet mogelijk om deel te nemen aan één les apart.
Vooraf inschrijven via deze link.