© KVVV Eeklo

Expo Melk aan Huis

Zondag 21 april 2024 - zondag 26 mei 2024

Het beeld van een melkboer die aan huis komt leveren, is bijna uit het straatbeeld verdwenen. Wij rakelen die geschiedenis op. 

In de jaren stillekes na de Tweede Wereldoorlog brachten rondtrekkende handelaars voedingswaren zoals bier, brood, vis, groenten en fruit, eieren, boter en melk thuis tot aan de deur. Dit gebeurde aanvankelijk met paard en kar of met de triporteur. Sommige melkventers gebruikten voor de oorlog een hondenkar. Dit legde hen geen windeieren want enkele jaren later waren de meesten al eigenaar van een kleine camionette. Wanneer de melkboer aanbelde, kwam moeder de vrouw naar buiten met een pot of een pan die de leurder vulde met een maatbeker. In een later stadium werd de melk verkocht in flessen waarvoor statiegeld moest betaald worden.

In Eeklo en omstreken waren de meeste melkproducten afkomstig van de plaatselijke melkerij Stassano. Voor heel wat werknemers was dit bedrijf van 1940 tot 1990 een tweede thuis. Er werd geleefd, gelachen, gevloekt maar vooral gewerkt. En wat gebeurde er in hemelsnaam in de Raamstraat met de opgehaalde melk van bij de boeren vooraleer deze thuis door de melkboer werd geleverd? Dit en nog veel meer kun je horen, zien, lezen en beleven op deze Erfgoedtentoonstelling. Een organisatie van KVVV Eeklo in samenwerking met de stad Eeklo, Comeet, Plattelandscentrum Meetjesland en Landelijke Gilden.

Nocturnes

KVVV Eeklo organiseert bovendien twee speciale noctures waarop ex-werknemers van Stassano komen praten over hun jaren in de melkindustrie. Deze noctures vinden plaatso op 25 en 30 april, telkens vanaf 19u30. Inschrijvingen starten binnenkort via KVVV Eeklo zelf. 

Datum: Zondag 21 april 2024 - zondag 26 mei 2024 Locatie: Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve Locatie adres:

Bus 1, 9900 Eeklo 

Prijs: gratis
Praktische informatie:

Open van woensdag tot en met zondag (en feestdagen) van 11u tot 18u in de voormalige Koestal (eerste verdieping op de Hooizolder en het Schelf)

Terug naar boven