Werf in Zicht - Verbouwingen Huysmanhoeve

Op Open Monumentendag, zondag 12 september, organiseert Plattelandscentrum Meetjesland samen met de provincie Oost-Vlaanderen en alle betrokkenen van de bouwwerkzaamheden van de Huysmanhoeve Werf in zicht. Zij werpen allen hun licht op de verbouwingen tijdens diverse lezingen en werfbezoeken.

Daarnaast is ook het poortgebouw open voor het publiek. Een unieke gelegenheid om het enige middeleeuwse gebouw van Eeklo te bezoeken.

Verbouwingen Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve

In december 2020 zijn er grote werkzaamheden van start gegaan op de Huysmanhoeve. De grote schuur en de koeienstal krijgen een volledige transformatie. De grote schuur herbergt in de toekomst een vernieuwde cafetaria. De koeienstal krijgt zeer toegankelijke polyvalente ruimtes en een leskeuken. Daarnaast komt er een aterlierruimte en plaats voor een erfgoedopstelling van VVV Eeklo.

Er zijn ook twee nieuwe gebouwen opgetrokken: een sanitaire ruimte en een stookruimte voor de biomassacentrale die de koeienstal en grote schuur van warmte zal voorzien.

Wanneer de werken afgerond zijn in oktober 2021, start de buitenaanleg, waaronder de aanleg van een terras en natuurlijke buitenspeelmogelijkheden.

Tot nu toe is de werfzone afgesloten met een witte, houten WAND. Tijdens Werf-in-zicht wordt de WAND voor de eerste keer geopend worden voor het publiek. Via een vast traject krijg je de mogelijkheid om door de werfzone en de grote schuur te wandelen.

Werf-in-zicht

De werkzaamheden zijn heel groot, uniek en complex. Een volledig team van specialisten heeft zich jaren voorbereid op deze verbouwingen. Nu deze op zijn einde lopen en het resultaat zichtbaar is, doen deze experts, elk vanuit hun blik op de voorbereidingen en de werken, hun verhaal.

14u: Lezing de opdrachtgever

De Provincie Oost-Vlaanderen is eigenaar van het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve en tevens opdrachtgever voor de grondige renovatiewerken van de koeienstal en de grote schuur. Zij zijn ook de drijfveer achter de realisatie van de biomassacentrale. Tijdens deze lezing krijg je meer inzicht in de redenen waarom er overgegaan is tot renovatie, welke richting de Provincie uit wil gaan met de Huysmanhoeve, waarom er gekozen is voor het ontwerp en concept van Zoom en welke rol de biomassacentrale speelt.

15u: Lezing de realisatie

De architecten van Zoom ontwikkelden een concept voor het ontwerp van de gebouwen en de inrichting van de site. Samen met aannemer Van Den Dorpe staan zij in voor de realisatie van het concept. Tijdens deze lezing vertellen beide partijen over de realisatie van de verbouwingen, renovatie en bouwwerken.

16u: Lezing de restauratie en renovatie

Aangezien het Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve een historische site is met diverse monumenten, beschermd dorpsgezicht, unieke gebouwen en constructies, is de erfgoedpoot in dit verhaal cruciaal. RAAP heeft archeologisch onderzoek verricht en Callebaut Architecten is gespecialiseerd in restauratieprojecten van beschermde monumenten. Samen brengen zij tijdens deze lezing de resultaten van hun onderzoek ook vertellen zij over de restauratie van de grote schuur.  

Gegidste rondleidingen doorheen de werf

Een unieke blik achter de schermen. De architecten van Zoom en aannemer Van Den Dorpe nemen groepen van 20 personen mee op sleeptouw doorheen de werf. Zij vertellen elk vanuit hun perspectief over de keuzes die gemaakt zijn in het ontwerp en het (ver)bouwproces.

Praktisch

Lezingen

           Locatie:            Open Wagenhuis van de Huysmanhoeve

            Uur:                 14u – 15u – 16u. Een lezing duurt 45 minuten.

            Maximum:        50 tot 70 personen (afhankelijk van de coronamaatregelen)

            Inschrijving:     Noodzakelijk. Je kan inschrijven per lezing. Inschrijven is momenteel echter nog niet mogelijk.

            Kostprijs:          Gratis

Rondleidingen

            Locatie:            Startplaats = aan de deur van het Info Toerisme

            Uur:                 14u – 15u – 16u – 17u. Een rondleiding duurt 45 minuten.

            Maximum:        20 personen per groep

            Inschrijving:      Noodzakelijk. Elke rondleiding is hetzelfde. Inschrijven is momenteel echter nog niet mogelijk.

            Kostprijs:          Gratis

Traject doorheen werfzone

            Locatie:            Startplaats = DE WAND

            Uur:                 Doorlopend van 14u tot 18u

            Inschrijving:     Niet nodig.

            Kostprijs:          Gratis

Bezoek poortgebouw

            Locatie:            Deur van het poortgebouw

            Uur:                 Doorlopend van 14u tot 18u

            Maximum:        3 tot 5 personen gelijktijdig in het gebouw

            Inschrijving:     Niet nodig.

            Kostprijs:          Gratis

Terug naar boven