Arnold Houbraken en Romeyn de Hooghe - St. Elisabethsvloed 1421

Schemervrijdag met Lezing 'Hoe de zee een vijand werd' - Tim Soens

Vrijdag 21 april 2023

Voor het eerst houden we dit seizoen ons Streekcafé vijf vrijdagen lang ook 's avonds open. Telkens gekoppeld aan een bijzondere activiteit. Voor onze eerste Schemervrijdag komt Hoogleraar middeleeuwse geschiedenis Tim Soens langs met zijn lezing 'Hoe de Zee een Vijand werd. Stormvloeden en Kustbescherming in de Eeuw van Bourgondië'.

Lezing

In het kustgebied van de Lage Landen bracht de Bourgondische vijftiende eeuw niet alleen pracht en praal, maar ook veel wateroverlast. Vooral de 'Elisabethsvloeden' spreken tot de verbeelding: drie grote stormvloeden in 1404, 1421 en 1424 zorgden voor overstromingen en landverlies op grote schaal. Plaatsen als de Graafjansdijk, kreken en verdronken kerken houden de herinnering aan de stormvloeden levend tot de dag van vandaag. Maar waren die stormvloeden dan echt zo uitzonderlijk dat ze het incasseringsvermogen van de samenleving te boven gingen? In deze presentatie gaan we dieper in op de kustsamenleving en de kustbescherming in de late middeleeuwen. De Elisabethsvloeden richtten al bij al niet zoveel schade aan, maar toch vormen ze een belangrijk keerpunt in de omgang met zee en water. Kustgebieden zijn bij uitstek dynamische landschappen, en tot de vijftiende eeuw speelde de mens flexibel in op het steeds veranderende spel van water en land. In de vijftiende eeuw ging dat aanpassingsvermogen grotendeels verloren, en werd de zee een vijand die tot staan moest worden gebracht. 

Tapas

We laten je niet verhongeren op vrijdagavond. Zet het weekend goed in met een lekkere tapasplank vol heerlijke streeproducten. Eén persoon? Vijf personen? Alles kan. Je reserveert vooraf en betaalt per persoon. Ook veggie is mogelijk. Klik hier voor het bestelformulier.

Datum: Vrijdag 21 april 2023 Locatie: Provinciaal Streekcentrum Huysmanhoeve Prijs: lezing: gratis / Tapasplank: 8,50 euro per persoon
Praktische informatie:

De lezing begint om 19u30 en is gratis. Je hoeft er niet voor te reserveren. Maar vol = vol.

Ook als je de lezing niet wil volgen, ben je welkom op onze laatavondopening. Het Streekcafé blijft open tot 22 uur. 

Je tapasplank bestel je vooraf (ook veggie mogelijk). Je betaalt 8,50 euro per persoon. Afhalen kan vanaf 19 uur. Reserveren doe je via dit formulier.

Terug naar boven