Vollemaanlezing: Het landschap van het Meetjesland en de eeuwenlange strijd tussen mens en natuur

Dinsdag 12 november 2019

Het landschap in het Meetjesland was in de voorbije eeuwen voortdurend aan zeer grote veranderingen onderhevig. Door zijn strijd om te overleven heeft de mens het landschap zoveel mogelijk tot zijn nut proberen te maken door er aan landbouw en visserij te doen, maar ook door grootschalige turfexploitatie. De natuur sloeg echter terug. Onverwachte ecologische gevolgen waren het resultaat van overexploitatie van de regio, vooral vanaf de volle middeleeuwen. Verzakkingen van het maaiveld en te zwakke dijken om zich te beschermen zorgden eeuwenlang voor steeds terugkerende overstromingen, maar ook voor nieuwe vruchtbare - maar moeilijk te bewerken - polderbodems. Die laatsten gaven nieuwe speculatiemogelijkheden voor grote boeren en rijke instellingen die vanaf de late middeleeuwen op deze gronden reuzeboerderijen begonnen te exploiteren waarvan er tot vandaag nog een aantal bestaan. Prof. Dr. Erik Thoen (UGent) licht in een lezing de geschiedenis van de regio toe die het gevolg is van de eeuwenlange ambigue relatie tussen mens en natuur.
 

Datum: Dinsdag 12 november 2019 Locatie: Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk van Watervliet Locatie adres:

Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk, Stee, Watervliet

Prijs: 5€
Praktische informatie:

start om 20u

Inschrijven voor één of meerdere vollemaanlezingen doe je als volgt:
• Schrijf je vooraf in via huysmanhoeve@plattelandscentrum.be of 09 327 04 47.
• Je krijgt per e-mail een bevestiging voor je reservatie(s) samen met de instructies van de betaling.
- De betaling kan cash gebeuren bij de start van de vollemaanlezing. De kassa is 15 minuten voor de aanvang van de vollemaanlezing open.
- Je kan er ook voor opteren om te betalen via overschrijving.
• Bij elke vollemaanlezing is een drankje aan basistarief voorzien (behalve bij de vollemaanlezing ‘Platteland in de stad’)

Wil je inhoudelijk meewerken aan de vollemaanlezingen, neem dan contact op via huysmanhoeve@plattelandscentrum.be.

Terug naar boven